top of page

Reactie

 

In het stukje Noordwijk op het grondgebied van Sint-Joost was het familiebedrijf Sirtaine gevestigd, een groothandel in elektrisch en telefoonmateriaal. In 1954 trouwde dochter Fanchon Sirtaine met François de Cugnac. Onder hun dynamische leiding bloeide het bedrijf op. In 1978 werkten bij Sirtaine 49 mensen. Maar de sloop naderde tot pal naast de deur. 

Midden 1978 liep in het Museum voor Schone Kunsten ‘Mural Art USA’. Toch kwam het idee voor muurschilderingen van de 17-jarige Fabien, de zoon van François. Fabien studeerde fotografie aan de Ecole Supérieure in Sint-Gillis, ook ‘Le 75’ genoemd. Hij suggereerde zijn vader om te gaan praten met de schooldirectrice. François kreeg de suggestie om contact op te nemen met de toen 23-jarige student grafisch ontwerp Pierre Gérard. Het klikte. Hij engageerde Pierre Gérard halftijds met één opdracht: ‘Haal mij uit deze grauwheid’. Pierre bleef anderhalf jaar en speelde een centrale rol bij de realisatie van de muurschilderingen. In zijn kielzog kwamen ook medestudenten van Le 75. Nog later trok het initiatief diverse kunstenaars aan die ook een schildering wilden maken. 

Uiteindelijk werden 21 enorme muurschilderingen gerealiseerd en een windturbine geplaatst. Deze tentoonstelling toont er u 16 van. Vandaag staan op deze plek kantoorgebouwen langs de Koning Albert II-laan. 

4. Muurschilderingen  

00:00 / 01:55

1977 - 1980  

bottom of page