top of page

Een sterk gemengde en intens bebouwde stationsbuurt 

 

Het deel Noordwijk dicht bij het treinstation heette vroeger ‘Faubourg de Cologne’ en was tot in de jaren 1950 gekend voor zijn handelszaken. Stoffenwinkel Franchomme was voor veel vrouwen uit de Brusselse rand een reden voor een treinrit richting Brussel. 

Jonge Brusselaars waren vertrouwd met het uitgaansleven in cafés en danszalen, zoals Le Renard en De Visser, cinemazaal Progrès en enkele ‘grute stamenées’ zoals Bai Luppe Kassuul in de rue Zérézo (van het liedje ‘Raaïdde gha per otto, duï de rue Zérozo ...’). Bij het station lagen de hotels Siru, Splendid en Colonies en de Folies Bergères. 

Achter de huizen lagen heel wat bedrijven. Fabricable verkocht elektriciteitskabels, Petit naaimachines en Pelgrims auto-onderdelen. Het Dépôt de Tabac was een sigarengroothandel en de Société du Gaz de Saint-Josse een gasfabriek. 

De 19de-eeuwse bebouwing had meestal eenvoudige gevels. Hier en daar stond een uitbundiger versierd herenhuis. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen appartementsgebouwtjes, soms met een mooie art deco-gevel. Gelijkvloerse verdiepingen werden winkelruimte of magazijn. Rond 1955 vertrokken zij die de middelen hadden richting randgemeenten. Leegstand bood ruimte aan immigratie. De eerste grote reclamepanelen deden hun intrede. 

1. De vroegere Noordwijk 

00:00 / 01:34

< 1955 

bottom of page