top of page

Een bijna vergeten verhaal

Eind augustus 1981 vertrokken de laatste artiesten naar huis. Twee jaar later onttrokken de opschietende struiken de muurschilderingen aan het oog. De verf bladderde af. De aandacht voor de muurschilderingen verzwakte.

Midden de jaren 1980 verhuisde de firma Sirtaine van de Noordwijk naar Sint-Stevens-Woluwe. In 1992 werd de zaak opgekocht door Bultiauw Electric.

 

Op stedenbouwkundig vlak stapte de overheid pas in 1987 af de idee om van de Noordwijk een kruispunt van autosnelwegen te maken en koos voor een kantorenboulevard. De immobiliënactiviteit hernam. Tussen 1987 en 1991 werden opnieuw huizen van de vroegere Noordwijk gesloopt. Daarmee verdwenen ook de muurschilderingen. In 1995 ging de laatste muurschildering voor de bijl. Van het Sint-Joostse deel van de Noordwijk blijven vandaag nog welgeteld vijf huizen en een naaldboom over. 

 

François de Cugnac overleed in 2005. Zijn vrouw, Fanchon Sirtaine, is ondertussen 86 en nog steeds heel dynamisch. De kunstenaars van de muurschilderingen waren jonge twintigers. Vandaag zijn het vijfenzestig-plussers die met veel enthousiasme terugblikken op deze bijzonder creatieve periode in hun leven.

21. Uit het oog verloren

00:00 / 01:47

> 1981  

bottom of page