top of page

Maison des femmes de Saint-Josse, Suzanne Wauters

 

Een groep vrouwen loopt achter een spandoek en vertrappelt zinnetjes die getuigen van mannelijke autoriteit, zoals je baas, je dokter, je rechter, je pastoor. Ze stappen in de richting van heksen op hun bezemsteel, symbool voor het vrije denken. Eén van de vrouwen houdt haar handen in de vorm van een driehoek; een gebaar dat bij Zuid-Europese feministen gangbaar was. 

 

Van het ontwerp werd eerst de onderste 7 m op de muur geprojecteerd. Daarboven werd gewerkt met uitgeknipte kartonmodellen.

 

Maison des femmes

Ontwerpster Suzanne Wauters wilde zowel oudere als jongere vrouwen afbeelden. Bovendien is te zien dat ze hield van bolletjes en streepjes. Haar dochters Sophie en Delphine mochten geregeld mee gaan schilderen. Fanny Filosof, Nadine Plateau en Edith Rubinstein waren drijvende krachten achter het vrouwenhuis en mede-initiatiefneemsters van de muurschildering. Edith bleef haar hele leven een voorvechtster van vrouwenemancipatie. Ze hoort bij de Joodse groep ‘Femmes en noir’ en houdt zich al jaren bezig met vertaalwerk. Het vrouwenhuis was actief van 1974 tot 1990. In 2010 werd het opgevolgd door het prachtige Vrouwenhuis van Schaarbeek.

19. Genoeg geweest! 

00:00 / 01:39

1980 - 1991  

bottom of page