top of page

Guillemine Capart-Vaes

 

het raam schuift een vrouw het gordijn opzij en kijkt naar buiten. De deur staat op een kier en op de dorpel zit een kat. Tussen deur en raam staat een stoel die uinodigt om erop te gaan zitten. Links naast het huis groeit een klimplant tegen de muur. Rechts geeft een brede poortdoorgang zicht op een rustig stadsplein met bomen, grasveldjes en zitbanken. De zachte crèmekleuren zorgen voor een bijzonder sfeervol, intimistisch tafereel.

Enkele maanden na de realisatie volgden nog enkele toevoegingen. De poortdoorgang kreeg een hek waarvan één helft open staat. In de hoek staat een lantaarnpaal. Tussen beide hangt een gele affiche met daarop de Franstalige tekst: ‘Bericht aan de bevolking: de Agglomeratieraad en de stad Brussel beslisten om de woningen herop te bouwen om de buurt leefbaar te maken’.

 

Guillemine Capart-Vaes (1913-2011)    

‘Tante Minnie’ gebruikte in al haar werk een mooi, poëtisch, pastelcoloriet. Na 1979 verzorgde ze een vergelijkbare muurschildering in de Marollen. In 1982 realiseerde ze haar waarschijnlijk bekendste muurschildering, op het gebouw van het Vredegerecht in Kraainem. 

16. De publieke tuin 

00:00 / 02:10

1979 - 1987

bottom of page