top of page

Paul Van Nyverseel & Pierre Gérard

 

Op een bloedrode achtergrond staat de romp van een militair in kaki uniform. Op zijn borst prijken 15 eretekens met gezichten van slachtoffers van autoritaire regimes, fascisme en foltering, zoals Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Heryani Wisoho, Salvador Allende en een Joods kind uit het getto van Warschau. De portretten zijn op houten platen geschilderd en op de muur gemonteerd. Op de plaats van het hoofd van de militair staat de Franstalige tekst: ‘Elke mens heeft recht op vrijheid van gedachten, geweten en geloof en op vrijheid van mening en meningsuiting’.

De gebruikte olieverf werd met een druksysteem en darm op de muur gespoten. Dat liep geregeld mis, vooral als de darm het begaf. De olieverf zorgde ervoor dat deze muurschildering een grotere helderheid bezat dan veel andere.

 

Paul Van Nyverseel

Was student aan ‘Le 75’. Samen met Pierre Gérard, Serge De Backer en Patsy d’Alcantara vormde hij een kwartet dat het goed met elkaar kon stellen. Hij wilde de muurschildering aanbieden aan Amnesty International, maar Amnesty vreesde dat het uniform bepaalde beroepsgroepen tegen de haren zou strijken. Vandaag woont Paul Van Nyverseel dicht bij Carcassonne waar hij het ‘Atelier Bois d’icônes’ runt.

12. De rechten van de mens   

00:00 / 02:36

1979 - 1991  

bottom of page